Hop til hovedindholdet

Tranbjerg Ugen

Helt vild havevandring 2024


Dato og tid

Søndag d. 16. juni 2024 kl. 10:30 til 13:00

Tilmeldingsfrist

Søndag d. 9. juni 2024 kl. 20:00

Sted

K10/ Bylivshuset, Kirketorvet 10, 8310 Tranbjerg J K10/ Bylivshuset
Kirketorvet 10
8310 Tranbjerg J

Helt vild havevandring 2024


Arrangementsbeskrivelse

Arrangementet afholdes af facebookgruppen TRANBJERG BLI´R VILD.

 

Synes du også, der skal mere biodiversitet ind i vores haver?

Ønsker du at tiltrække flere sommerfugle, bier og fugle?

Så kom og bliv inspireret når fire Tranbjergborgere viser deres vilde haver frem.

Søndag den 16. juni kl 10:30 - 13:00

Vi mødes ved Bylivshuset, Kirketorvet 10

Vi besøger i alt fire fantastiske haver og undervejs vil der være lidt til ganen og maven.

Arrangementet er gratis

Læs her hvad værterne selv siger om deres haver.

Emil: 

Her i haven arbejdes med våde og tørre områder, bakker og dale, sumpe og søer. Næringsfattige og næringsrige områder. Haven er ikke bare en "slip og lad gro" have, den er anlagt med mål om at sætte rammerne og så lade naturen tage magten og vise, hvad der passer ind.

Meget lidt bliver kørt væk herfra: Jord, ler og sand som er gravet op i forbindelse med anlæg af søer og drivhus er brugt til at lave næringsfattige bakker. Afklip og grene lægges i stak i solen - en utrolig biodiversitet indfinder sig kort tid efter.

Salamandere og frøer er i fuld gang i den lavvandede havedam. Lokalt fangede skaller og aborrere ses ofte i overfladen af den store sø. Men den europæiske Malle på 40 cm - den kan blive op til 3 meter - bliver dog på bunden af den 1,6 meter dybe havedam og er kun synlig efter mørkets frembrud og ved brug af lommelygte.

Ses vi? Det bliver vildt.

 

Lene og Peter:

I vores have har vi mange bivenlige planter, buske og træer, et par vilde blomsterbede samt mange blomsterløg i foråret. Ligeledes kvashegn og brændestakke til stor glæde for insekter, pindsvin og fugle. Stenbunker hvor sommerfugle kan varme sig og insekter putter sig. Vand i haven til fugle og frøer er et must.

Som noget nyt har vi anlagt et vandopsamlingshul med tilførende grøft p.g.a. øgede regnvandsmængder og tendens til  oversvømmelser i haven. Af samme grund nyplantning af pil og tørst.

Mere end 10 fuglekasser og masser af fugle i haven. Til stor fornøjelse har vi høns i haven og hønsemøget er efter kompostering den fineste gødning til køkkenhaven.

 

Mona:

Vi er gået fra mørk og ufremkommelig vildnæs til insektvenligt spisekammer. For nogle år siden fik vi fældet vores brandbælte, som var et vildnæs med hækplanter og slåen, og i stedet for at det lå hen som græsplæne, har vi lavet 3 kæmpe store runde bede og sået dem til med masser af vilde insektvenlige blomster, som både vi og insekterne kan nyde godt af.

 

Annie:

I min have har jeg gennem de seneste år eksperimenteret med at inddrage flere og flere hjemmehørende arter - de planter vi kan finde i grøftekanten, eng og skov - og blandet dem med mere typiske planter, man normalt forbinder med prydhaven. Da jeg tidligere har været sådan en - som næsten - har friseret min græsplæne, er det stadig vigtigt for mig at min have fremstår pæn og velholdt, og det, synes jeg, faktisk er lykkes, men kom selv og se.

Min gamle ligusterhæk har gennem lang tid været et sølle syn. Derfor har jeg forsøgt mig med en foryngelseskur, hvor jeg har beskåret den næsten ned til jorden gennem flere etapper. I vil derfor hos mig kunne se, hvor meget hækken er vokset henholdsvis efter 1 år, 3 år og 5 år. Jeg er selv meget tilfreds med resultatet, og mener sådan en foryngelseskur er et godt alternativ til plankeværk, som jeg personligt ikke holder af og både billigere og nemmere end at plante ny hæk.

Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >

Kontaktinformation til arrangør

Tranbjerg Ugen
Tlf: +45 51464605
tranbjergugen@outlook.dk

Kontaktinformation til arrangør

Tranbjerg Ugen
Tlf: +45 51464605
tranbjergugen@outlook.dk